Støttet af EU-Infrastukturfonden
Grøn brint... fra Danmark til Tyskland
Copenhagen Infrastructure Partners er via sin Energy Transition Fund en del af HØST Power-to-X (PtX) Esbjerg. Det er et førende dansk grønt PtX-projekt, som spiller en vigtig rolle ikke kun i Danmark, men også i Europas planer og mål for den grønne omstilling. Projektet sigter mod at producere og distribuere vedvarende energi for at reducere CO₂-aftryk.
I begyndelsen af 2025 blev projektet officielt inviteret til at begynde forberedelsen af en tilskudsaftale med CINEA, og de kan se frem til at modtage op til EUR 13 mio. i DEVEX-finansiering fra Connecting Europe Facility (CEF)-programmet.
Det er visionen om at bevæge sig væk fra fossile brændstoffer og over til grøn brint, der har skabt HØST PtX Esbjerg-projektet. Det er designet til at implementere avanceret elektrolyse-teknologi i gigawatt-skala (op til 1 GW) med målet om at producere ca. 120.000 ton brint årligt i overensstemmelse med RFNBO (Renewable Fuels of Non-Biological Origin)
Brobygning mellem Danmark og Tyskland – og på tværs af industrier
Et af de mest overbevisende aspekter ved dette projekt er dets strategiske placering. Den brint, der produceres i Esbjerg, er tiltænkt svært elektrificerbare industriknudepunkter i Tyskland. Gennem udviklingen af en dansk-tysk brint-interconnector-pipeline vil denne grønne brint krydse grænser og dermed bidrage til at nå Europas mål for den grønne omstilling og bekæmpelse af klimaforandringer.
Derudover har projektet fleksibilitet til at omdanne brint til grøn ammoniak, hvis markedsvilkårene udvikler sig hurtigt. Grøn ammoniak er afgørende for bæredygtig gødningsproduktion og kan fungere som et alternativt grønt brændstof til skibsfart.
Støtten fra EU er med til at modne HØST-projektet
EU-Infrastukturfonden (CEF) er et vigtigt støtteprogram i forbindelse med realiseringen af EUs grønne pagt og opnåelsen af EU’s dekarboniseringsmål for 2030 og 2050. Det er derfor en vigtig milepæl for HØST Power-to-X (PtX) Esbjerg at få tilskud herfra, som er med til at gøre det muligt for projektet at gennemføre FEED-undersøgelser (Front-End Engineering Design) og andre tekniske studier, som er afgørende for at få projektet frem mod sin endelige investeringsbeslutning (FID) og kommercielle drift fra 2030.