CCUS - Nøglen til en kulstoffri fremtid
For at bekæmpe klimaændringer og nå netto-nul-emissioner kan teknologier til kulstoffangst, -anvendelse og -lagring (CCUS) spille en vigtig rolle i at reducere CO2-udledninger. CO2 kan enten opfanges ved kilden, som fx kraftværker, stål- og cementfabrikker eller direkte fra atmosfæren (biogene emissioner eller atmosfærisk CO2). Efter opsamling kan CO2 transporteres via rørledninger, skibe, tog eller lastbiler og enten: i) bruges som en fossilfri ressource til byggeprodukter, syntetiske brændstoffer, plastik og andre kemikalier, eller ii) lagres sikkert og permanent i underjordiske geologiske formationer, enten onshore eller offshore.
EU støttemuligheder for CCUS
EU har allerede adskillige politikker, der understøtter kulstoffangst og -lagring og/eller -udnyttelse og de tilhørende infrastrukturbehov. Dets strategiske mål for 2030 er udrulning af CO2-lagringskapacitet på mindst 50 mio. tons om året. Kommissionen støtter også CCUS Zero Emission Network (ZEN), et sammenhængende økosystem af CCUS-aktører, der er i stand til at dekarbonisere Europas industri og leve op til EU's klimamålplan.
Vores team vil støtte dig fra idé til finansieringssucces og forstår fuldt ud de unikke udfordringer og muligheder, uanset om dit fokus er på:
* Kulstoffangst fra industri- og kraftværker eller via Direct Air Capture (DAC)
* Kulstofudnyttelse til fremstilling af syntetiske brændstoffer (fx metan, flydende kulbrinter), byggematerialer (fx beton) eller kemikalier (fx methanol, urinstof, polymerer).
* Kulstoflagring til permanent underjordisk opbevaring i udtømte olie- og gasreserver, saltvandsopbevaring eller basaltstformationer.
Relevante EU støtteprogrammer for CCUS
Med et budget på over EUR 20 mia. for 2021-2027, er CEF (Connecting Europe Facility) et af nøgle støtteprogrammerne, der bidrager til at realisere den europæiske Green Deal og målene om en reduktion af EU’s samlede drivhusgas udledning og et klimaneutralt EU i 20230 og 2050.
EU Innovation Fund har fokus på at fremme innovative teknologier med lav kulstofudledning og processer indenfor energitunge industrier. Ligeledes støtter Fonden projekter, der støtter overgangen til ren energi og miljømæssig sikker opsamling og anvendelse af CO2.
Horizon Europe Cluster 5
"Cluster 5" fokuserer på at fremme Europas grønne og digitale omstilling samt at drive økonomisk, industriel og samfundsmæssig forandring mod målet om klimaneutralitet inden 2050. Dette inkluderer arbejdet med at gøre energi- og mobilitetssektorerne drivhusgasneutrale, samtidig med at andre sektorer understøttes.
CETPartnership vil styrke overgangen til ren energi og fremme samarbejdet mellem innovative virksomheder og på tværs af type projekter for omstillingen til ren energi. CETPartnership tilbyder finansiering af 50-75 % af projektomkostningerne, hvilket gør det ideelt for SMV'er med internationale projekter.
Breakthrough Energy Catalyst
Målet er at rejse €840 mio. til at finansiere nye klimateknologi-projekter, der markant reducerer drivhusgasudledninger, men som nu er for omkostningstunge til at skalere. Projekterne inkluderer storstilede demonstrationer og unikke industrielle initiativer inden for rene teknologier, der understøtter EUs klimamål.